Ik, mezelf en men autisme: sociaal

Ook al hebben de meeste mensen met een autisme spectrum stoornis dezelfde trekjes, toch zijn ze allemaal verschillend. Dit heeft te maken met opvoeding, karakter, leefomgeving en ervaringen uit het verleden.
Ik ga hier trachten neer te schrijven hoe ASS invloed heeft op mijn sociale leven.

Geen automatisme
Ik heb in al die jaren wel wat leren omgaan met sociaal contact. Mezelf opleggen om  mensen af en toe aan te kijken tijdens het praten. Bij de ontmoeting een hand of in sommige gevallen een zoen geven. Proberen te luisteren naar wat mensen zeggen, ook al ligt het niet in mijn interesseveld…
Omdat dit niet allemaal gebeurt vanuit een automatisme is sociaal contact in veel gevallen slopend voor mij. Enkele uren met iemand doorbrengen kan mij stevig uitputten. Omdat ik dikwijls vertrek vanuit de afwachtende houding loop ik ook regelmatig leuke ontmoetingen mis.

cake-3988999_640Ontvangen
De laatste tijd probeer ik ook al eens volk uit te nodigen bij mij thuis. Iets wat ik vroeger nooit deed. Langs de ene kant snak ik er eigenlijk wel naar om al eens iemand uit te nodigen maar langs de andere is het dan weer een hele opgave. Vooral lastig voor mij is als ik niet weet wanneer men gasten terug gaan vertrekken. Hangt er uiteraard ook wel sterk vanaf wie ik op de koffie heb.
Onlangs hebben we de zestiende verjaardagsdrink van men zoon hier thuis gehouden. Zeventien genodigden waaronder enkele kleinere kinderen. Een hele opgave voor ons tweetjes, nadien waren we beiden doodop. Het is voor mensen zonder stoornis al een hele opgave dus echt niet vanzelfsprekend voor ons.

Droedelen
Ook een typisch trekje van mij is dat ik om me te kunnen concentreren iets om handen moet hebben. Meestal gebeurt dit door droedelen. Voor veel mensen komt dit spijtig genoeg verkeerd over. De meesten gaan ervan uit dat het mij niet veel interesseert wat ze zeggen. En probeer die sprekers maar eens te overtuigen dat ik dat net doe om met aandacht naar hen te kunnen luisteren. Niet altijd simpel.

 

Geplaatst door

Alien from the planet Asperger, stationed @ Hoboken Belgium. Love my son, casual photography...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.